11 dārzeņi, kurus vari audzēt telpās šajā ziemā

Vasaras beigas nenozīmē, ka jāatvadās no svaigiem dārzeņiem. Ja tev nepatīk doma par tukšām dārza dobēm ziemā, laiks padomāt radoši un pārcelt dārzu telpās.

Protams, iekštelpās tu neiegūsi tādu ražu kā vasaras dārzā, tomēr, ar nelielām zināšanām iespējams audzēt pietiekami daudz dārzeņu, lai uz galda visu ziemu būtu svaigi salāti.

Grūtības pakāpe, audzējot augus virtuvē, būs atkarīga no tavas dzīvesvietas, taču lielākajai daļai augu problēmu nesagādā aukstums — drīzāk gaismas trūkums. Pat ja tev ir saulains palodzes stūrītis, ziemā dienas ir īsākas, tāpēc var nākties izmantot augu apgaismojuma lampas.

Lasi arī: Kādas lietas un priekšmeti nedrīkst atrasties Wi-Fi rūtera tuvumā; atceries, lai nodrošinātu izcilu interneta signālu

Vēl viena problēma var būt zemais gaisa mitrums, jo apkure izžāvē telpu gaisu. Ja vēlies nopietnāk pievērsties virtuves dārzam, mitrinātājs palīdzēs uzturēt augiem labvēlīgu vidi.

Tālāk uzskaitīti 11 dārzeņi — no vienkāršākajiem līdz sarežģītākajiem, lai tu vari pamazām pārbaudīt savas dārzkopības prasmes pirms ieguldīt īpašā aprīkojumā.

 

1. Dīgsti

Ja uzskati, ka tev nav “zaļā īkšķa”, sāc ar dīgstiem. Tie gan tehniski nav dārzeņi, bet gan sadīgušas sēklas — piemēram, no mung pupām, redīsiem vai saulespuķēm. Tie ir mazi, bet ārkārtīgi bagāti ar uzturvielām.

Dīgstiem nav vajadzīga augsne vai pods — pietiek ar burku un nedaudz ūdens. Nav arī nepieciešamas speciālas lampas. Atkarībā no sēklu veida, dīgsti būs gatavi ēšanai 5–10 dienu laikā. Turklāt, audzējot pašam, nav jāuztraucas par svaiguma saglabāšanu.

2. Mikrozaļumi

Tāpat kā dīgsti, arī mikrozaļumi ir jauno dārzeņu agrīnā augšanas stadija. Ēdami ir daudzu dārzeņu jaunie dzinumi, taču populāri ir krēsliņi, amaranti, bietes un sinepes. Audzēšanai vajadzīgas stādiņu paletes ar augsni (vai pat tukšs dzērienu iepakojums).

Mikrozaļumiem nepieciešams vairāk gaismas nekā dīgstiem, tāpēc ziemā tos vislabāk turēt uz palodzes vai zem LED lampas. Tie ir gatavi ēšanai 2–3 nedēļu laikā, bet pēc noplūkšanas tie neataug, tāpēc ik pēc 7–10 dienām iesēj jaunu porciju, lai nodrošinātu nepārtrauktu ražu.

 

3. Lokiem līdzīgie sīpoli (zaļie lociņi)

Lociņu audzēšanai pat nav nepieciešamas sēklas. Pietiek ar to, ka neizmet saknītes, kad nopērc lociņus veikalā — iestādi tās mazā podā, un tās turpinās augt.

Lociņi regenerējas pēc nogriešanas, nodrošinot svaigu garšu visu gadu. Tiem vajadzīga bagātīga gaisma, taču tie audzējami pat mazākajos podos, padarot tos ideālus mazām palodzēm.

VIDEO:

 

4. Salāti

Audzet salātus telpās ziemā nozīmē izvēlēties pareizās šķirnes. Labāk izvēlēties vaļējās lapu šķirnes, piemēram, ozollapu, sarkano lapu vai “Black-Seeded Simpson”. Labi piemērotas ir arī ziemas šķirnes — Arctic King, Winter Marvel vai Winter Destiny.

Salātiem vajadzīgas 12 stundas gaismas dienā un 6–8 nedēļas līdz pilnai augšanai, taču ārējās lapas var noplūkt jau pēc 3 nedēļām. Ja ir vieta, sēj ik pēc 1–2 nedēļām, lai salāti būtu nepārtraukti pieejami.

 

5. Rukola

Lai gan rukola nāk no Vidusjūras siltā klimata, tā lieliski aug arī ziemā, ja saņem vismaz 6 stundas gaismas dienā. Rukolai ir sekla sakņu sistēma, tāpēc pietiek ar 10 cm dziļiem traukiem.

Jāuzmanās, lai telpā nebūtu pārāk silts — ja tā ir karsti, rukola sāk ziedēt (bolt), un lapas kļūst rūgtas un cietas. Pat ja tev šķiet, ka rukolas pietiek salātiem, atceries — tā lieliski der arī citos ēdienos, piemēram, pastās un sviestmaizēs.

 

6. Redīsi

Redīsi ir lieliski iesācējiem — tie ātri aug, aizņem maz vietas un prasa tikai 6 stundas saules gaismas dienā. Pietiek ar 15 cm dziļiem podiem.

No sējas līdz ražai paiet apmēram 30 dienas, un arī redīsu lapas ir ēdamas. Tātad no vienas ražas iegūsi gan kraukšķīgus bumbuļus, gan zaļumus salātiem.

 

7. Mangolds (Šveices biete)

Mangolds bieži tiek nenovērtēts, taču tas ir ļoti uzturvielām bagāts un ēdams pilnībā, arī kāti. Parasti tas ir rudens augs, bet to var audzēt arī ziemā telpās — vienīgi tas aug lēnāk.

Mangoldam nepieciešama augu lampa ar 10–16 stundām gaismas dienā, un tas vajag dziļākus podus — vismaz 20 cm. Lielās lapas veidojas apmēram 2 mēnešu laikā, taču jaunās lapas vari novākt jau pēc 4 nedēļām.

 

8. Spināti

Spināti ir universāls un iecienīts dārzenis, taču audzēšanā tie ir kaprīzi. Tiem patīk vēsums, bet tie ir jutīgi pret temperatūras un mitruma svārstībām. Ja nodrošināsi pareizos apstākļus, vari rēķināties ar regulāru ražu.

Noplūcot tikai ārējās lapas, augs turpina augt, ļaujot iegūt vairākas ražas no viena auga — īpaši, ja patīk maigās “baby spinach” lapas.

 

9. Kāposti (lapu kāposti, kale)

Kale jeb lapu kāposti ir izturīgi un labi jūtas vēsā laikā, taču audzēt tos telpās nav tik viegli. Tie prasa daudz vietas, gaismas un laika.

Pat mazā auguma šķirnēm vajadzīgi vismaz 30 cm plati un dziļi podi. Ja telpā ir vismaz 6 stundas tiešas saules dienā, kale augs, bet bez papildu 12 stundu mākslīgās gaismas raža būs vāja.

Līdz pilnai gatavībai paiet apmēram 2 mēneši, bet jaunās lapas un mikrozaļumus var noplūkt jau agrāk.

 

10. Burkāni

Ja tev ir vairāk vietas telpās, burkāni ir lielisks risinājums. Tie ir izturīgi pret aukstumu un neprasa daudz gaismas, bet vajadzīgi dziļi podi, lai bumbuļi izaugtu pilnvērtīgi.

Mazākas šķirnes aizņem mazāk vietas un bieži ir intensīvākas garšas, taču jebkuru burkānu var novākt mazo burkānu stadijā — ap 40 dienām. Burkānu lapas ir ēdamas un lieliski der, piemēram, pesto pagatavošanai.

 

11. Tomāti

Lai arī tomāti asociējas ar vasaru, tos var audzēt arī ziemā telpās. Galvenais ir izvēlēties mini šķirnes, kas aug ātrāk — piemēram, Tiny Tim vai Micro Tom. Meklē nosaukumus ar vārdiem dwarf, micro vai patio tomato.

Tomātiem vajadzīga bagātīga gaisma un siltums, tāpēc pat pie saulaina loga visdrīzāk būs nepieciešama LED lampa. Tie ir pašapputes augi, bet, lai veicinātu augļu veidošanos, nedaudz sakrati augus, lai ziedputekšņi pārvietotos.